Vaša košarica je trenutno prazna.

Zagorski štrukli

Vrijeme kuhanja:

30 - 40 minuta

Vrijeme pripreme:

30 minuta

Ukupno trajanje:

60 minuta

Sastojci:
  • 250 g manitoba brašna
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 1 žlica ulja
  • 100 ml mlake vode

Nadjev:

  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 100 ml milerama ili kiselog vrhnja
  • soli prema ukusu
  • 1 jaje
  • ulje
  • slatko vrhnje ili mileram
Priprema:
  1. Od brašna, soli, jaja, ulja i vode zamijesite mekano, pomalo žilavo tijesto, premažite uljem i ostavite otprilike 30 minuta da odstoji.
  2. Stolnjak rastegnut preko stola pospite oštrim brašnom, stavite tijesto u sredinu, lagano ga razvaljajte valjkom, a onda ga rukama oprezno razvlačite što tanje možete. (kao štrukla, to nije neophodno)
  3. Na donju stranu tijesta u širini od 20 - 30 cm rasporedite nadjev koji ste napravili od sira, milerama ili kiselog vrhnja i soli.
  4. Ostatak tijesta poškropite uljem i tijesto pomoću stolnjaka savijte.
  5. Rubom tanjurića na razmaku od nekih 7 - 7,5 cm režite na komade tako dobivenu savijaču.
  6. Zakuhajte vodu u koju ste dodali sol.
  7. Spustite sve štrukle istovremeno u ključalu vodu pa ih nakon što isplivaju, kuhajte 2 - 3 minute.
  8. Možete ih servirati prepržene na maslacu i krušnim mrvicama ili ih nakon kuhanja poslagati u vatrostalnu ili keramičku posudu, zaliti slatkim ili kiselim vrhnjem po želji i peći 30 - 40 min na 200 °C dok ne poprime zlatnožutu boju.

Autor : Andrea Cukrov