Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Vinski kolutići

Vrijeme kuhanja : 25 minuta
Vrijeme pripreme : 10 minuta
Total time : 35 minuta
Sastojci:
  • 250 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo)
  • 5 g praška za pecivo + prstohvat sode bikarbone
  • 100 g lješnjaka
  • 75 ml crnog vina (suhog)
  • 75 ml maslinova ulja
  • 75 g šećera (može i šećer kokosova cvijeta)
  • 1 bourbon vanilin vanilin šećer
  • prstohvat soli

Dodatno:

  • kristal šećer za valjanje
Priprema:

Na suhoj, dobro zagrijanoj tavi par minuta tostirajte lješnjake dok ne puste finu aromu i ne poprime lagano zlatnu boju. Ohladite ih i skinite im opne. Potom ih nožem ili u sjeckalici nasjeckajte na što sitnije.

U zdjelu prosijate brašno, dodajte prašak za pecivo, sodu, šećer, vanilin šećer i sol pa sve dobro izmiješajte. Dodajte sjeckane tostirane lješnjake i promiješajte. Na kraju dodajte crno vino i maslinovo ulje pa još jednom sve dobro izmiješajte. Nastavite mijesiti rukama. Dobit ćete lagano ljepljivu smjesu.

Od smjese trgajte komadiće (otprilike 28 - 30 g), rukama ih oblikujte prvo u kuglicu koju potom valjate između dlanova dok ne dobijete izduženi valjkasti štapić. Od štapića formirajte prsten (preklopite krajeve i lagano ih pritisnite). Tako pripremljene kekse gornjom stranom utisnite u kristal šećer i odložite u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite ih 20 minuta. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.

Autor : Sandra Rončević