Varivo od mahuna
Vrijeme kuhanja:
15 minuta (ekspres lonac) - 60 minuta (obični lonac)
Vrijeme pripreme:
15 minuta
Ukupno trajanje:
30 - 75 minuta
- Sastojci:
-
- 1 crveni luk
- 1 mrkva
- 1 korijen peršina
- manji korijen celera
- 1 krumpir
- 500 g mahuna
- malo češnjaka
- 1 dcl pasirane rajčice
- 2 l vode
- oko 1 dcl ulja
- 1 glavica češnjaka
- 1 žlica crvene paprike
- 3 žlice glatkog brašna
- sol
- papar
- svježe lišće peršina i kopra
- kiselo vrhnje
*zavisno o veličini lonca u kojem kuhate – prilagodite količinu sastojaka i vode, budući da ona ne smije prelaziti polovinu lonca kod kuhanja mahunarki
- Priprema:
-
- Očistite i nasjeckajte luk, mrkvu, peršin, celer, krumpir, mahune i češnjak.
- Sve sastojke dodajte u lonac, pa dodajte pasiranu rajčicu i vodu. Sve dobro začinite sa soli i paprom.
- Lonac zatvorite, pritisak stavite na 2 i lonac stavite na vatru na najjači plamen. Nakon što para počne izlaziti kroz ventil, smanjite vatru, krenite mjeriti vrijeme i kuhajte još 15 minuta. Nakon 15 minuta ugasite izvor topline, a mjenjač pritiska pomaknite u položaj za otpuštanje pritiska. Nakon što sva para izađe van, lonac otvorite i ukoliko želite napravite zapršku kako biste zgusnuli varivo.
- Zapršku napravite tako da u posebnom lončiću na ulju popržite glavicu češnjaka samo da zamiriši, na to dodate brašno i popržite ga. Zatim nadolijte oko 3 dcl vode iz ekspres lonca, dodajte crvenu papriku, promiješate i umutite u varivo.
- Ekspres lonac ponovno stavite na vatru, ovog puta otklopljen i kuhajte još samo nekoliko minuta da zaprška prokuha.
- Na kraju dodajte svježe lišće peršina ili kopra.
- Gotovo varivo probajte i začinite po želji.
- Poslužite s kiselim vrhnjem koje prije jela umiješajte u varivo.