Vaša košarica je trenutno prazna.

Torta s kandiranim i suhim voćem

Vrijeme kuhanja:

120 minuta

Vrijeme pripreme:

15 minuta

Ukupno trajanje:

135 minuta

Sastojci:
  • 250 g grožđica
  •  250 g suhih datulja
  • 200 g suhih šljiva
  • 50 g brusnica
  • 3 žličice kandirane narančine i limunove korice
  • 3 žličice kakaa u prahu
  • 1 žličica mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić..)
  • 50 g sjeckanog kandiranog đumbira
  • 2 naranče
  • 175 g maslaca
  • 175 g smeđeg šećera
  •  150 ml meda
  •  150 ml ruma
  • 150 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g mljevenih badema (mogu i orasi ili lješnjaci)
  • 3 jaja
Priprema:
  1. Isjeckati na sitno datulje i šljive te ih staviti u veliki lonac zajedno sa grožđicama, đumbirom, brusnicama i kandiranim koricama. U to umiješati mješavinu začina, kakao, maslac, šećer, med i rum. Naribati u to koricu naranče i iscijediti sok. Zagrijati do vrenja te pustiti da se kuha nekih 10 min. Zatim pustiti da hladi sljedećih 10, 15 min.
  2. Dno kalupa za torte promjera 20 cm obložiti papirom, a stranice namazati maslacem. Vanjski dio kalupa također obložiti papirom za pečenje, te učvrstiti špagom, kako nam torta ne bi zagorila u pečenju. Pećnicu upaliti na 150 C.
  3. Nakon što se smjesa malo ohladila, u nju dodati tri jaja, mljevene bademe, te brašno i prašak za pecivo. Sve skupa miješati dok se ne poveže.
  4. Smjesu presuti u pripremljeni kalup te peći u pećnici na 150 C sat vremena. Nakon sat vremena, prekriti tortu sa papirom za pečenje ili folijom i peći još jedan sat. Torta se peče 2 sata na 150 C.
  5. Nakon što je pečena, izvaditi ju iz pećnice, pustiti da se ohladi te po želji ukrasiti šećerom u prahu. Bit će još finija poslužite li ju sa preljevom od vanilije, a najbolja je kada malo odstoji, sutradan. 

Autor : Filipa Sorko