Vaša košarica je trenutno prazna.

Slasni medenjaci za blagdanske dane

Vrijeme kuhanja:

45 min

Sastojci:
  • 250 g mekog brašna,
  • 250 g oštrog brašna,
  • 200 g meda od kestena,
  • 200 g šećera u prahu,
  • sok od limuna,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 75 g maslaca,
  • 2 jaja,
  • cimet,
  • mljeveni klinčić.
Priprema:

Ispecite medenjake

Medenjaci su tradicionalni zimski kolačići raznih veličina, oblika i boja. Ime ovog kolača dakako dolazi od meda koji mu daje specifičan okus.

Medenjaci i slični kolači su popularni u svim dijelovima svijeta, iako se negdje u njih uopće ne dodaje med. Mi vam savjetujemo da ga nikako ne zaboravite dodati  - med je ključan sastojak ovog ukusnog božićnog kolača!

Podrijetlo medenjaka

Medenjake su, kao i razna peciva, poznavali još i drevni Egipćani prije nekoliko tisuća godina.

Moderni licitarski medenjaci proizlaze iz Belgije, od kuda su se proširili po Njemačkoj, gdje su se dodatno popularizirali i raširili diljem moderne Europe. Zahvaljujući našim precima, i danas uživamo u ovim ukusnim kolačićima!

Sastojci medenjaka

Osim spomenutog meda, koji je neophodan sastojak, za pravi, medeni okus, potrebni su vam i razni drugi začini koji im daju specifičan okus.

Najčešće korišteni začini u pripremi medenjaka:

  • cimet,
  • đumbir,
  • klinčić,
  • anis,
  • vanilija,
  • korijander
  • muškatni oraščići.

Počela je sezona medenjaka

Medenjaci su tradicionalni svečani kolačići koji nas najviše vesele u zimskom razdoblju godine. Medenjaci obično prate dolazak Svetog Nikole i Djeda Božićnjaka. Bez obzira na običaje u vašem domu, pobrinite se da vam ne ponestane medenjaka u blagdanskom prosincu. Veselo prionite na posao!

Priprema medenjaka vrlo je jednostavna

Uz nekoliko majstorskih trikova, priprema će biti još lakša, a okus ovog medenog kolača kao nikada do sad.

Ukrasite medene kolačiće

Ukrašavanje medenjaka neće značajno utjecati na njihov okus, ali ćete odgovarajućim motivima dočarati božićnu atmosferu. Priprema medenjaka je izvrsna zanimacija za zabavu cijele obitelji.

Vaše najmlađe će sigurno oduševiti rezanje, oblikovanje i ukrašavanje kolača.

Med i začini

Ne zaboravite koristiti puno meda i začina jer bez njih, medenjaci neće biti pravi. Neka vaša originalnost dođe do izražaja, sami odlučite koje začine i u kojoj količini želite koristiti.

S obzirom na to da je tijesto od meda teško razvaljati, smjesi dodajte sredstva poput praška za pecivo, sodu bikarbonu, sol, i slično.

Bez ekstremnih temperatura

Medenjake nikada ne pecite na vrlo visokoj temperaturi, jer ovo tijesto lako postane previše suho. Kad osjetite opojni miris medenjaka, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Pospremite kolačiće na sigurno

Medenjaci su najfiniji kada neko vrijeme odstoje, tako da ih uvijek napravite nekoliko dana ranije i spremite u zatvorenu metalnu posudu za kekse - bit će ugodnije teksture s još finijom aromom i okusom.

Recept za ukusne medenjake

U moru raznih, tradicionalnih i modernih načina pripreme medenjaka, odabrali smo za vas jedan posebno ukusan recept.

Sastojci:

  • 250 g mekog brašna,
  • 250 g oštrog brašna,
  • 200 g meda od kestena,
  • 200 g šećera u prahu,
  • sok od limuna,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 75 g maslaca,
  • 2 jaja,
  • cimet,
  • mljeveni klinčić.

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U smjesu, dodajte rastopljeni maslac, med, šećer, jaja i začine, i dobro promješajte mikserom. Tijesto oblikujte u kuglice ili druge željene oblike i stavite u pećnicu na 15 minuta, na temperaturu od 150 do 175 stupnjeva Celzijusa. Tople medenjake na kraju prelijte mješavinom vode, limunovog soka i malo šećera. Kada se kolačići ohlade, spremite ih u metalnu kutiju i zatvorite da duže ostanu sočni i svježi.

Sveti Nikola i medenjaci

Medenjake ispecite što prije, kako bi do dolaska Svetog Nikole bili slasni i ukusni. Ukrasite ih svečanim motivima i poklonite ih djeci na blagdan Svetog Nikole. Njima možete ukrasiti prostorije vašeg doma kako bi dočarali blagdansku atmosferu, usrećili najmlađe i povećali njihovo očekivanje.

 

Autor : Delimano team