Vaša košarica je trenutno prazna.

Savarin od limuna i meda

Vrijeme pripreme:

drugo

Ukupno trajanje:

drugo

Sastojci:

Savarin:

  • 250 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 15 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca
  • naribana korica 1 limuna
  • 2 žlice meda
  • 6 jaja
  • 100 g maslaca, vrlo omekšalog
  • 90 ml svijetlog ruma

Sirup:

  • 250 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 limun
  • 1 štapić vanilije
Priprema:

Savarin kolač je pečen u obliku prstena i nakon pečenja je natopljen sirupom pomiješan s rumom, punjen šlagom ili nekom drugom kremom.

Korak 1:

Savarin je kolač koji se peče u obliku prstena i koji se nakon pečenja natapa sa sirupom pomiješanim s rumom, punjen je šlagom ili nekom drugom kremom.

Prvo napravite sirup. Zagrijte šećer i vodu u posudi na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Odrežite koricu s limuna u trakama (samo žuti dio) i dodajte ih u sirup. Razrežite štapić vanilije vodoravno po pola, ostružite sjemenke pa dodajte i njih u sirup zajedno s polovicama štapića. Kad se šećer rastopi, pustite da zavrije i kuhajte oko 3 minute. Ohladite, izvadite limunovu koricu i štapić te procijedite sirup. Sirup se može čuvati nekoliko tjedana u hladnjaku.

Korak 2:

U zdjeli, prikladnoj za miješanje, pomiješajte prosijano brašno sa solju, suhim ili fino razmrvljenim svježim kvascem i dodajte limunovu koricu. U Delimano® Ceramica plitkoj zdjeli za kuhanje zagrijte malo meda, tek toliko da postane tekuć, ali ne i vruć. Taj med istucite s 3 jaja. Dodajte tu smjesu u brašno s omekšalim maslacem i tucite s mikserom oko 3 minute, dok ne postane glatko. Razmutite ostatak jaja i dodajte ih malo po malo u smjesu s brašnom, miješajući mikserom cijelo vrijeme na srednjoj brzini. Miksajte još nekoliko minuta, prebacite smjesu u čistu posudu, pokrijte i ostavite da se udvostruči. S obzirom da smjesa ima dosta jaja i maslaca, to bi moglo potrajati nekoliko sati, ali provjeravajte svakih pola sata.

Korak 3:

Premažite maslacem Delimano® Ceramica Dry Cooker. Kad se tijesto vidljivo digne, prebacite ga u namašćeni kalup, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se ponovno diže na toplom oko pola sata. Kad se tijesto ponovno digne, skinite foliju i pecite 20-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju i dok se ne počne odvajati od Delimano® Ceramica Dry Cookera. Ostavite u Delimano® Ceramica Dry Cookeru oko 5 minuta da se ohladi, zatim izvadite na rešetku i pustite da se hladi dok kolač ne postane mlak. Drvenim štapićem za ražnjiće izbodite ga sa svih strana i vratite u Delimano® Ceramica Dry Cooker.

Korak 4:

Zagrijte sirup dok ne postane vruć, dodajte rum i prelijte preko kolača. Kad tijesto upije sav sirup, ponovno izvadite iz kalupa i ohladite na tanjuru za serviranje.

Autor :