Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Sarma

Vrijeme kuhanja : 120 minuta
Vrijeme pripreme : 30 minuta
Total time : 150 - 200 minuta
Sastojci:
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 100 g riže
  • 100 g slanine
  • 200 g suhog svinjskog mesa, rebra
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 1 vezica peršina
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • sol
  • papar
  • 1 glavica kiselog zelja oko 2 kg
  • 100 ml pasirane rajčice
Priprema:
  1. Luk, češnjak, peršin i slaninu sitno nasjeckajte i dodajte ih mljevenom mesu. Dodajte i rižu pa sve začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Dobro izmiješajte.
  2. Odvojite listove s glavice kiselog zelja te ih operite pod mlazom hladne vode ukoliko su prekiseli i slani.
  3. Debelu žilu na sredini svakog lista stanjite nožem.
  4. Nadjenite svaki list zelja sa žlicom mljevenog mesa te umotajte sarmu.
  5. Preostale, manje listove zelja nasjeckajte.
  6. Na dno lonca stavite malo nasjeckanih listova i suhog mesa, a na njih složite sarme.
  7. Prekrijte s još nasjeckanog zelja.
  8. Dolijte vode tako da prekrije sarme i stavite kuhati na umjerenu vatru oko 2 sata.
  9. Povremeno protresite lonac, ali nemojte miješati.
  10. Pred kraj kuhanja dodajte pasiranu rajčicu.
  11. Kuhane sarme poslužite uz kiselo vrhnje i prilog po želji.

Autor : Andrea Cukrov