Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Pileći stir-fry s rižinim rezancima

Vrijeme kuhanja:

20 minuta

Vrijeme pripreme:

10 minuta

Ukupno trajanje:

30 minuta

Sastojci:
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 2 komada (oko 250 - 300g) pilećih prsa - tofu za vegane
  • 2 žlice soja umaka
  • 1/2 crvene paprike
  • 1/2 žute paprike
  • 1/2 tikvice
  • 100 g manjih šampinjona
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 ploškice đumbira
  • 2 mlada luka
  • vezica svježeg korijandera
  • 1 žlica sezamovih sjemenki

Za umak:

  • 200 ml vode
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica škroba
  • 2 žličice meda

Dodano:

  • 250 g rižinih rezanaca
Priprema:

Piletinu (ili tofu) narežite na podjednake kockice (veličine zalogaja) ili trakice, prebacite ju u zdjelicu i prelijte s 2 žlice soja umaka. Promiješajte i pustite da se piletina (tofu) marinira dok pripremite povrće.

Paprike i tikvice narežete na štapiće podjednake veličine, a šampinjone na četvrtine. Sitno nasjeckajte češnjak, a đumbir narežite na sitne štapiće (možete ga i naribati). Mladi luk očistite pa narežite dijagonalno, na ploškice uključujući i zeleni dio.

U manjoj zdjelici pripremite umak: stavite prvo škrob kojeg razmutite s malo vode, potom dodajte soja umak i med, metlicom razmutite pa dodajte ostatak vode i sve dobro promiješajte.

U woku ili dubljoj tavi zagrijte ulje (pomiješajte kokosovo i sezamovo) pa stavite pržiti piletinu. Promiješajte nakon minutu. Piletinu pržite oko 5 minuta. Izvadite piletinu iz woka i stavite ju sa strane.

U istom woku na jakoj vatri pržite ostalo povrće (po potrebi u wok dodajte još malo ulja). Povrće dodajte ovim redom: prvo dodajte šampinjone i pustite da dobiju žućkastu boju (oko 6 - 7 minuta), potom dodajte obje paprike i pržite 2 - 3 minute, potom dodajte tikvice i njih pržite oko 2 minute, a na kraju dodajte češnjak i đumbir te sve zajedno pržite još 1 minutu. Vratite piletinu u wok, zalijte pripremljenim umakom i pržite dok se malo ne zgusti. Na samom kraju dodajte narezani mladi luk i sezamove sjemenke.

Paralelno u drugom loncu pripremite rižine rezance prema naputku na pakiranju. Rižine rezance ocijedite i ubacite u wok pa promiješajte s umakom, posipajte sjeckanim korijanderom i odmah poslužite.

Autor : Sandra Rončević