Vaša košarica je trenutno prazna.

Pekmez od raznih bobica

Vrijeme pripreme:

20 minuta ili manje

Ukupno trajanje:

20 minuta ili manje

Sastojci:

(za otprilike 1.5kg):

  • 450 g opranih brusnica
  • 450 g nasjeckanih i očišćenih jagoda
  • 225 g opranih borovnica
  • 115 g sušenih grožđica
  • limunova korica
  • 1.3 kg bijelog šećera
  • 60 ml vode
  • prstohvat soli
Priprema:

Ni jedan doručak nije potpun bez pekmeza, pogotovo kada je napravljen od 100% prirodnih sastojaka. Zahvaljujući Delimano ekspres loncima ovaj ukusan pekmez može se spremiti u kratkom roku. Savršen partner tostu, muffinima ili bilo kojem kruhu - dat će vam poletnu energiju koja je potrebna vama i vašoj obitelji svako jutro! Možete napraviti mnogo pekmeza odjednom i čuvati ga u bočicama kako bi trajao nekoliko tjedana.

Korak 1:

Stavite brusnice, jagode, borovnice, grožđice i limunovu koru u vaš Delimano ekspres lonac. Dodajte šećera i ostavite sat vremena kako bi voće pustilo sok.

Korak 2:

Dodajte vodu i sol. Stavite nepoklopljeni lonac na srednje jaku vatru te neprekidno miješajte dok ne zakipi. Zatvorite ekspres lonac i stavite ga pod pritisak. Kada se željeni pritisak dostigne smanjite temperaturu na srednje nisku te tako održavajte pritisak 10 minuta.

Korak 3:

Maknite lonac s vatre i dopustite da se pritisak sam otpusti. Otvorite poklopac. Vratite lonac na srednje jaku temperaturu i ponovno zakipite.

Korak 4:

Kipite 3 do 4 minute te miješajte dok se smjesa ne stvrdne u gel te ga zatim maknite sa štednjaka. Oberite pjenu i ulijte pekmez u vruće, sterilizirane staklenke. Na vrhu ostavite otprilike cm praznog prostora. Dobro zatvorite posude. Ohladite i stavite u hladnjak ili zamrzivač.

*Kako bi testirali točku pretvaranja smjese u gel, stavite termometar za kolače u pekmez: točka geliranja u zemljama na visini razine mora je 103-105C, ali za veće visine je 97-100C. Također možete koristiti i metalnu žličicu. Umetnite ju u pekmez postrance te ju zatim stavite nad tanjurić. Ako pekmez kapa tanko, poput sirupa, nije dostigao točku geliranja. Ako pada s žličice gusto, u komadima, gotov je.

Autor :