Vaša košarica je trenutno prazna.

Pekmez od marelica

Vrijeme pripreme:

20 minuta ili manje

Ukupno trajanje:

20 minuta ili manje

Sastojci:
  • 1 limun
  • 900g bijelog šećera
  • 1kg čvrstih, zrelih marelica, narezanih na komade veličine 1.5cm
  • 250ml vode
Priprema:

Marelice su prekrasno, narančasto obojeno voće puno betakarotena i vlakana, te su jedan od prvih znakova ljeta. Iako su suhe i konzervirane marelice dostupne cijelu godinu, svježe marelice su prepune vitamina C. To je malo, zlatno voće baršunaste kože koje nije prepuno soka ali je zato definitivno slatko i ukusno. Neki opisuju njihov okus kao gotovo mošusan, sa blagom kiselosti koja leži negdje između breskve i šljive.

Korak 1:

Iskoristite ribež kako bi ogulili koru s limuna. Raspolovite ga i iscjedite sok iz njega, sačuvajući koštice. Zamotajte limunovu koru i koštice u gazu ili tkaninu te ju zavežite s bijelom kuhinjskom vezicom.

Korak 2:

Zagrijte pećnicu na 150C. Stavite šećer u duboku posudu za kuhanje ili pečenje. Kuhajte, povremeno miješajući, 5-10 minuta ili dok se šećer ne ugrije.

Korak 3:

U međuvremenu, stavite punjenu gazu, marelice, vodu i dvije žlićice limunovog soka u veliki lonac na srednje jaku temperaturu. Kuhajte do vrenja. Krčkajte na vatri, miješajte otprilike 10 minuta ili dok smjesa ne postane gusta i meka.

Korak 4:

Smanjite temperaturu na nisku. Dodajte topli šećer te nastavite kuhati 5 minuta ili dok se šećer ne rastopi, povremeno brišući stranice lonca s kistom za kuhanje umočenim u vodu.

Korak 5:

Povećajte temperaturu na srednje visoku. Zakuhajte do vrenja. Brzo miješajte i koristite žlicu s prorezom kako bi maknuli bilo kakav talog koji se stvori na površini, kuhajte 20-25 minuta ili dok pekmez ne dostigne točku geliranja (pazite kako se ne bi zalijepio za dno).

Korak 6:

Izvadite zavezani paketić gaze. Izlijte vrući pekmez kroz lijevak u čiste, suhe staklenke te ih zapečatite. Zaokrenite ih na 2 minute te potom vratite u ispravan položaj. Ostavite da se ohlade. Označite ih datumom i spremite na hladno, tamno mjesto dalje od izravne sunčeve svjetlosti dok pokmez nije spreman za korištenje.

Autor :