Vaša košarica je trenutno prazna.

Pekmez od dunja

Vrijeme pripreme:

20 minuta ili manje

Ukupno trajanje:

20 minuta ili manje

Sastojci:
  • 1 kg. dunje (ovo je težina naribanog voća, ne cijeloga)
  • 1 limun
  • 1 kg. šećera
  • 10 klinčića
  • 1/4 šalice vode
  • gaza
Priprema:

Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um.

Korak 1:

Temeljito operite dunju. Istisnite limunov sok u ekspres lonac te dodajte šećer.

Korak 2:

Naribajte dunju te ju izvažite. (Ako želite, najprije ju ogulite.) Sačuvajte jezgre koje se također mogu kasnije naribati i dodati u lonac sa šećerom.

Korak 3:

Kad dobijete kilogram oribane dunje, dodajte još malo ako vam je nešto ostalo - za sreću. Prelomite dunjine jezgre, sakupite koštice koje nisu pljesnive te ih svežite u jedan kut gaze. One su ključne za davanje boje vašem pekmezu te bi bez njih on bio žućkast i blijed. Koštice će dati bogatu boju.

Korak 4:

U drugom kutu gaze svežite klinčiće te sve ubacite u lonac. Dodajte vodu.

Korak 5:

Stavite poklopac na ekspres lonac i stavite ga na visok pritisak na srednje jakoj vatri vašeg štednjaka. Smanjite jačinu vatre na najmanje i kuhajte na visokom pritisku 10 minuta.

Korak 6:

Nakon 10 minuta smanjite pritisak ekspres lonca i otvorite poklopac. Na prvu, mješavina će biti neobične teksture te rijetka, ali ne očajavajte. Ostavite mješavinu da odstoji preko noći ili čak samo nekoliko sati. Nakon toga sve dobro promješajte i primjetiti ćete potpunu poromjenu u teksturi, smjesa će biti gusta i crvena kao lava.

Korak 7:

Izvadite sjemenke i klinčić te smjesu ponovno zakuhajte kako bi bila spremna za pakiranje. Vruću smjesu stavite u sterilizirane teglice i zimnica je spremna.

Autor :