Vaša košarica je trenutno prazna.

Pekmez od borovnica

Vrijeme pripreme:

20 minuta ili manje

Ukupno trajanje:

20 minuta ili manje

Sastojci:
  • 4 šalice borovnica
  • 4 šalice šećera
  • 1 šalica soka od naranče
  • 1 čajna žličica naribane narančine kore
  • ½ čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 1 boca pektina ili 1 paket suhog pektina
  • otopljeni parafin
Priprema:

Ne samo da su borovnice vrlo popularne i široko dostupne, već dokazano imaju jedan od najvećih antioksidativnih učinaka među svim voćem i povrćem i začinima. Ne postoji bolji način izložiti se sjajnim zdravstvenim prednostima ovog voća nego pripremajući svoj vlastiti pekmez za obitelj i prijatelje (sa svojim vjernim Delimano ekspres loncem naravno)!

Korak 1:

U svom Delimano ekspres loncu spojite borovnice, šećer, narančin sok, narančinu koru i muškatni oraščić. Dobro promiješajte te pažljivo i u potpunosti zatvorite lonac.

Korak 2:

Na visokoj temperaturi stvorite paru za srednji pritisak. Smanjite temperaturu kako bi zadržali pritisak i kuhajte 2 minute. Otpustite pritisak i maknite poklopac. Dobro promiješajte smjesu borovnica.

Korak 3:

Nastavite u zdjeli, odvajajući koru od pulpe. Pulpu vratite u ekspres lonac.

Korak 4:

Umiješajte pektin te nastavite miješati sa dugačkom drvenom žlicom na vrlo visokoj temperaturi. Kuhajte 1 minutu nakon što zakipi.

Korak 5:

Raspodijelite pekmez u 8 staklenki, ali u svakoj na vrhu ostavite 1cm praznog prostora te dobro pazite kako ne bi zamrljali rub. S vlažnom gazom obrišite rub te vrh staklenke. Prelijte otopljeni parafin preko pekmeza. Umetnite oba kraja vrpce duge 12 cm u središte parafinskog pokrova. Ostavite da miruje 24 sata. Držite u hladnjaku 3-4 tjedna.

Autor :