Vaša košarica je trenutno prazna.

Pavlova s jagodama

Vrijeme kuhanja:

1.5 h

Vrijeme pripreme:

20 - 30 minuta

Ukupno trajanje:

2 sata

Sastojci:

Sastojci:

  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 žličica gussnela ili glatkog brašna
  • 1 žličica alkoholnog ili jabučnog octa

Sastojci za mousse:


  • 200 g jagoda ili nekog drugog sličnog voća
  • 3 žlice šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • dodatno: pekmez od jagode, cijele jagode, svježa menta
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 130 °C i ostavite da se grije. Na pekač stavite masni papir za pečenje.
  2. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodajte šećer, cijelo vrijeme miksajući mikserom. Miksajte nekoliko minuta (3-4 minute), sve dok smjesa ne postane glatka, sjajna i čvrsta. 
  3. Na kraju u smjesu dodajte gussnel i ocat, spojite mikserom. Na papiru s malo smjese ocrtajte krug promjera oko 18 cm, zatim svu smjesu prenesite u taj promjer. Torta će biti višlja. Možete ju lijepo zagladiti ili ostaviti neurednu.
  4. Stavite koru u pećnicu na 1.5 h. Ne otvarajte pećnicu ni u jednom trenutku u tih 1.5 h, tek nakon 1.5 h ugasite pećnicu, odškrinite vrata pećnice i koru ostavite u pećnici da se skroz ohladi.
  5. Priprema moussea - Jagode ili voće po želji usitnite u blenderu ili sa štapnim mikserom pa ga skuhajte sa šećerom u loncu. Kuhajte ga samo nekoliko minuta dok se šećer ne otopi i voće omekša, trebalo bi se i sve skupa malo zgusnuti.
  6. Ohladite voće.
  7. Šlag izmiksajte pritom pazeći da ga ne premiksate kako vam nebi bio grudast pa u njega ručno špatulom umiješajte skuhano voće.
  8. Ukoliko želite, tortu prvo premažite s pekmezom od npr. jagode. Po želji voće možete naslagati na pekmez pa tek onda staviti kremu. Igrajte se slojevima i uživajte.
  9. Tortu je prije posluživanja potrebno ohladiti.

Autor : Domaćica Sanja