Vaša košarica je trenutno prazna.

Orahnjača

Vrijeme kuhanja:

40 - 50 minuta

Vrijeme pripreme:

10 minuta

Ukupno trajanje:

2 sata

Sastojci:

Sastojci za tijesto:

  • 130 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 70 g šećera
  • 300 g oštrog brašna
  • 50 g svinjske masti
  • 2 žumanjka

Sastojci za nadjev od oraha:


  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml vrućeg zakuhanog mlijeka
Priprema:
  1. Mlijeko sa šećerom ugrijte da bude mlako pa mu dodajte suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
  2. U posudu za miješanje dodajte ostale sastojke, uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko tijesto.
  3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
  4. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev tako da žlicom pomiješate sve navedene sastojke.
  5. Uzdignuto tijesto obavezno premijesite. Podijelite ga na dva jednaka dijela.
  6. Tijesto razvaljajte na tanko na dimenzije otprilike 18x36 cm.
  7. Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite da se grije. Pekač obložite papirom za pečenje.
  8. Svako tijesto premažite s pola nadjeva, zarolajte u štrucu i premjestite u pekač. Slobodno si pomozite rukama, tijesto je podatno i ne puca.
  9. Svaku štrucu premažite običnim uljem. Stavite u pećnicu da se peče 10 minuta na 200 °C, zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 30 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  10. Tople dizanice prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako bi se smekšale.
  11. Ukoliko se bojite rupa kada ju razrežete toplu, tek pečenu dizanicu možete okrenuti naopako na nekoliko minuta, ostaviti tako pa ju okrenuti nazad.

Autor : Domaćica Sanja