Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Nutella kocke

Vrijeme pripreme:

40 min

Sastojci:

Sastojci za kremu:

  • 7 žumanjaka
  • 7 dcl mlijeka
  • 7 žlica šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 125 g margarina za kreme ili maslaca

Sastojci za koru:

  • 100 g grubo rezanih lješnjaka ili oraha
  • 7 bjelanjaka
  • 150g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 50 g mljevenih lješnjaka ili oraha
  • 2 žlice glatkog brasšna
  • pola praška za pecivo

Ostalo:

  • 200 g Nutelle ili nekog drugog čokoladnog namaza
  • malo mlijeka
  • otprilike 200 g petit keksi
  • 2.5 dcl slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
Nutella kocke su savršen kremasti kolač kojem nitko neće odoljeti. Spoj prženih lješnjaka ili oraha, kreme od vanilije i petit keksa zadovoljit će svako nepce.
Ovaj kolač možete raditi i kao tortu za neku svečaniju prigodu ili jednotsvano za vikend. U mom kraju se ionako ovakvi kolači čuvaju za dane vikenda, kada imamo vremena pozabaviti se pečenjem, kada su svi doma da imaju prilike uživati u kolaču i kada malo manje brojimo kalorije.
Ovaj sam recept dobila od svekrve, koja radi stvarno fine kremaste kolače i kod nje doma ćete uvijek pojesti neki takav, kako ja još nisam ekspert za njih, a možda nije ni netko od vas, donosim detaljne upute kako da vam sve teče glatko.
U slast!

Priprema:

  1. Prvo što ćete napraviti je pripremiti kremu kako bi se ona hladila dok vi radite sve ostalo. Bjelanjke odvojite od žumanjka. Mlijeku oduzmite otprilike 3 dcl dcl, kako biste u manjoj posudici razmutili prah pudinga i žumanjke. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom stavite da zakuha, pa mu dodajte razmućeni puding i žumanjke. Kuhajte dok se ne zgusne. Kremu maknite s vatre, prekrijte je prozirnom folijom (ne posudu, već kremu) kako vam se nebi stvorile grudice. Ostavite kremu da se hladi.
  2. Pećnicu upalite na 150 C i ostavite ju da se grije. Lješnjake ili orahe nasjeckajte na veće komade. U tepsiju dimenzija otprilike 27*36 cm stavite masni papir, rasporedite lješnjake i stavite peći 15 minuta.
  3. Do se to peče vi bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer, na kraju dodajte limunov sok, mljevene lješnjake, glatko brašno i prašak za pecivo. Sve skupa spojite špatulom, ne mikserom. 
  4. Kada su lješnjaci gotovi, smjesu od bjelanjaka rasporedite po njima, poravnajte i vratite nazad u pećnicu da peče još 15-20 minuta. 
  5. Pečeni biskvit preokrenite tako da lješnjaci budu gore, stavite ga na tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač. Premažite ga s nutellom.
  6. Zatim slijedi sloj petit keksa. Pripremite si malo mlijeka, svaki keks malo namočite u mlijeko, pa ga stavite na sloj nutelle.
  7. Sada je vrijeme da završite kremu, ako se je prohladila. Margarin ili maslac izmiksajte da bude pjenast. Zatim ga dodajte u kremu, pa sve skupa dobro izmiksajte. Premažite kremu preko petit keksa.
  8. Na kraju ukrasite tučenim šlagom.
 

O autorici:

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica, ljubiteljica je domaćih recepata i naša tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Kuhati je počela u svojim ranim dvadesetima i priznaje kako je kuhanjem  vratila svoju kreativnost i zaigranost koju s odrastanjem čovjek pomalo gubi. 

Naučila se je ne živcirati zbog neuredne kuhinje jer obično baš iz tog nereda proizađe nešto jako fino, jako lijepo, bilo za nju i njenu obitelj ili za nekoga tko joj je drag.

Želja joj je postati prava domaćica koja će kuhinju imati u malom prstu i da kroz život otkrije sve one male tajne koje olakšavaju pripremu raznih recepata.

Ovdje će s vama kroz svoje tekstove dijeliti jednostavne i detaljno opisane recepte, te će vam odati sve svoje tajne, sve kako ona radi, sve prečace i sve stupice na koje možete naići. Pokušat će vam olakšati pripremu jela da vam uspije i da budete sretni kao što je ona bila u svojim počecima.

Kako Sanja još uvijek uči, učite i vi s njom.

 

 

Autor : Sanja Štrbac