Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Krpice sa zeljem i zagrebačkim odreskom

Vrijeme kuhanja:

40 minuta

Vrijeme pripreme:

20 minuta

Ukupno trajanje:

60 minuta

Sastojci:

Krpice sa zeljem

  • 400 g glatkog brašna (+ za posipanje)
  • 2 jaja (+ 2 žumanjka)
  • voda (po potrebi)
  • 1 kg zelja
  • svinjska mast
  • malo šećera
  • sol, papar

Zagrebački odrezak

  • 4 teleća odreska (veća)
  • 4 kriške kuhane šunke
  • 4 kriške sira (Gouda ili trapist)
  • sol, papar
  • brašno
  • tri jaja
  • krušne mrvice
  • ulje/ svinjska mast
Priprema:

Tijesto:

  1. Od brašna, jaja, soli i malo vode na dasci umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite u nekoliko kuglica koje zatim razvaljajte ili provucite kroz mašinu za tijesto od debljeg prema tanjem, do debljine koju želite.
  2. Razvaljajte i pustite da se malo osuši. Razvaljene listove složite jedan na drugi, po potrebi dodajte brašna da vam se ne slijepe.
  3. Tijesto režite na rezance, a rezance na krpice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi i dodajte zelju.

Zelje:

  1. Glavicu zelja očistite od vanjskih listova, prepolovite i uklonite korijen te ju usitnite.
  2. Na svinjskoj masti otopite šećer dok ne potamni (pripazite da ne zagori) i dodajte narezano zelje da pokupi sav karamel i masnoću, sve dok ne dobije lijepe smeđe rubove.
  3. Posolite, to će pomoći zelju da otpusti višak vode i pirja se, po potrebi podlijte s temeljcem ili vodom da omekša. Popaprite, i nastavite pirjati sve dok zelje ne postane mekano.

Zagrebački odrezak:

  1. Odreske dobro istucite i stanjite uz pomoć bata za meso. Posolite ih i popaprite.
  2. Na polovicu odreska smjestite krišku kuhane šunke i na nju dodajte krišku sira.
  3. Odrezak preklopite, a rub dobro pritisnite prstima ili nježno batom za meso.
  4. Svaki odrezak uvaljajte u brašno, zatim u razmućena jaja pa u krušne mrvice. Ako brinete da će vam se odresci otvoriti, a punjenje iscuriti, rubove mesa možete učvrstiti i čačkalicama.
  5. U dublju tavu na jaku vatru stavite ulje (ili mast), kada se ulje zagrije dodajte meso i smanjite vatru. Pecite na laganoj vatri dok odresci s obje strane ne poprime zlatnu boju.
  6. Meso izvadite na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.

Autor : Mile Butorac (Hungry Mile)