Krem juha od cvjetače
Vrijeme kuhanja:
5 minuta (ekspres lonac - 30 minuta (obični lonac)
Vrijeme pripreme:
15 minuta
Ukupno trajanje:
20 - 45 minuta
- Sastojci:
-
- 2 glavice cvjetače
- 1 crveni luk
- 3 žlice maslaca
- malo vode
- češnjak po želji
- 1 povrtna kocka za juhu
- sol
- papar
- 1.5 l vode
- svježe lišće peršina
- Priprema:
-
- Operite cvjetaču i natrgajte ju na manje komade.
- Crveni luk očistite i nasjeckajte na sitno.
- U lonac dodajte maslac, malo vode, te nasjeckani crveni luk, a ukoliko volite dodajte i malo nasjeckanog češnjaka. Dinstajte dok luk malo ne omekani.
- Zatim dodajte cvjetaču, povrtnu kocku, malo soli i papra, pa zalijte s 1.5 l vode.
- Lonac zatvorite, pritisak stavite na 2 i lonac stavite na vatru na najjači plamen. Nakon što para počne izlaziti kroz ventil, smanjite vatru, krenite mjeriti vrijeme i juhu kuhajte još 5 minuta.Nakon 5 minuta ugasite izvor topline, a mjenjač pritiska pomaknite u položaj za otpuštanje pritiska. Nakon što sva para izađe van, lonac otvorite i juhu po želji dodatno začinite sa soli i paprom.
- Juhu usitnite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera kako bi bila kremasta. Kremastoj juhi dodajte oprano i nasjeckano svježe lišće peršina. Poslužite ju uz malo propečenog kruha.