Juha od tikvica
Vrijeme kuhanja:
10 minuta (ekspres lonac) - 45 minuta (obični lonac)
Vrijeme pripreme:
15 minuta
Ukupno trajanje:
25 - 60 minuta
- Sastojci:
-
- 1 krumpir
- 1 mrkva
- 300 g tikvica
- 1.5 l vode
- malo svježeg kopra
- 180 g kiselog vrhnja
- oko 1 dcl ulja
- režanj češnjaka
- 3 žlice glatkog brašna
- 1 žlica crvene paprike
- sol
- papar
- Priprema:
-
- Operite, ogulite i nasjeckajte krumpir, mrkvu i tikvice na sitno i stavite u lonac. Zalijte s 1.5 l vode.
- Lonac zatvorite, pritisak stavite na 2 i lonac stavite na vatru na najjači plamen. Nakon što para počne izlaziti kroz ventil, smanjite vatru, krenite mjeriti vrijeme i juhu kuhajte još 10 minuta. Nakon 10 minuta ugasite izvor topline, a mjenjač pritiska pomaknite u položaj za otpuštanje pritiska.
- Nakon što sva para izađe van, lonac otvorite i dodajte kopar, te kiselo vrhnje koje ste prethodno izmješali s malo vode iz lonca kako biste izbjegli stvaranje grudica.
- Na kraju pripremite zapršku tako da u posebnom lončiću na ulju popržite nasjeckani češnjak samo da zamiriši, na to dodajte brašno i popržite ga. Zatim nadolijte oko 2-3 dcl juhe iz lonca, dodajte crvenu papriku, promiješate i umutite u juhu.
- Ponovno upalite plin i juhu kuhajte još nekoliko minuta. Ako vam zaprška smeta možete samo zamutiti malo brašna, soli i mlake vode, pa to umutiti u juhu do željene gustoće.
- Juhu začinite sa soli i paprom. Ukoliko želite juhu usitnite u Nutribulletu kako bi bila kremasta.