Vaša košarica je trenutno prazna.

Domaća marmelada od jagoda

Vrijeme pripreme:

do 45 minuta

Ukupno trajanje:

do 45 minuta

Sastojci:
  • 900 grama jagoda, očišćenih i narezanih
  • 60 ml svježeg limunovog soka
  • 400 grama smeđeg šećera
  • 1 mahuna vanilije, prerezana uzdužno
Priprema:

1. Sve sastojke istresite u ekspres lonac. Velikom vilicom zgnječite jagode na manje komadiće. Kuhajte dok ne zavrije.

2. Kada sastojci zavriju i stvori se pritisak, sigurnosni mehanizami i ventil na poklopcu počet će ispuštati paru i zvuk. Smanjite vatru na minimum i pustite da pod pritiskom vrije još dvije minute.

3. Pričekajte da se pritisak smanji pa otpustite sigurnosni mehanizam. Za to će vam trebati otprilike 10 - 15 min.

4. Pažljivo odstranite pjenu sa površine a nakon toga izvadite i polovice mahune vanilije. Zatim ulijte marmeladu u vruće sterilizirane tegle. Ako želite tegle sa marmeladom dodatno konzervirati, položite ih u veliki lonac sa vrelom vodom i neka tako stoje još 10 minuta.

Ovako pripremljenu marmeladu možete držati na sobnoj temperaturi oko godinu dana. Marmeladu možete držati i u zamrzivaču, ali ne dulje od 6 mjeseci. Otvorenu teglu držite u hladnjaku najdulje nekoliko tjedana, ali vjerojatno ćete ju već puno prije pojesti.

Autor : Delimano