Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Baklava s višnjama

Vrijeme pripreme:

30 min

Sastojci:

Sastojci za baklavu:

1 pakiranje kora za savijače (500 g)

Sastojci za nadjev:

  • 3 cijela jaja
  • 2 dcl šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 dcl ulja
  • 2 dcl tekućeg jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kg očišćenih višanja (mogu biti svježe, zamrznute ili iz kompota)

Sastojci za preljev:

  • 4 dcl vode
  • 4 dcl šećera
  • sok 1 limuna
Priprema:

Sada je pravo vrijeme za višnje, zacrvenile su naše vrtove i nema ljepšeg osjećaja nego kada ih s drveta prenesete u kolač. Ukoliko ne možete doći do svježih, poslužit će i one kupovne iz staklenke.

Ako u blizini imate tržnicu, svakako provjerite njihovu dostupnost i tamo, možda osim višanja pronađete još koju namirnicu koja će vas inspirirati za neko drugo ljetno jelo.

U slast!

Priprema:

  • Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.
  • Tepsiju od pećnice nauljite i pripremite si gotove kore. Skratite kore ukoliko su vam prevelike za tepsiju.
  • Jaja, šećere, ulje, jogurt i prašak za pecivo izmiksajte da se spoji.
  • U nauljenu tepsiju stavite 1 koru, premažite šefljom nadjeva, stavite drugu koru, premažite nadjevom, stavite treću koru, premažite nadjevom, pa pospite višnje. Nastavite dalje slagati kore. Slažite dvije kore, pa višnje, pa dvije kore, pa višnje. Na kraju opet složite 3-4 kore, svaku premažite nadjevom, pa tako i zadnju.
  • Baklavu izrežite u oblike po želji.
  • stavite ju peći 30 minuta u zagrijanu pećnicu. Zavisno od pećnice, u vašoj će se možda ispeći prije, znat ćete da je baklava gotova kada dobije lijepu zlatno smeđu boju.
  • Na kraju pripremite preljev tako da vodu, šećer i limunov sok zakuhate na vatri, njime prelijete pečenu, još vruću baklavu. Baklavu prvo ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim ju premjestite u frižider i ohladite ju do kraja.


Poslužite ju rashlađenu, ali za ljubitelje višanja i deserata, uz kuglicu sladoleda od vanilije i topla je odlična!

 

Autor : Sanja Štrbac