Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
  • 14-dnevno pravo na povrat proizvoda
  • Plaćanje na rate
  • 100% sigurna kupnja

Varivo od mahuna

Varivo od mahuna
Vrijeme kuhanja : 15 minuta (ekspres lonac) - 60 minuta (obični lonac)
Vrijeme pripreme : 15 minuta
Ukupno vrijeme : 30 - 75 minuta
Sastojci:
  • 1 crveni luk
  • 1 mrkva
  • 1 korijen peršina
  • manji korijen celera
  • 1 krumpir
  • 500 g mahuna
  • malo češnjaka
  • 1 dcl pasirane rajčice
  • 2 l vode
  • oko 1 dcl ulja
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 žlica crvene paprike
  • 3 žlice glatkog brašna
  • sol
  • papar
  • svježe lišće peršina i kopra
  • kiselo vrhnje

*zavisno o veličini lonca u kojem kuhate – prilagodite količinu sastojaka i vode, budući da ona ne smije prelaziti polovinu lonca kod kuhanja mahunarki

Priprema:
  1. Očistite i nasjeckajte luk, mrkvu,  peršin, celer, krumpir, mahune i češnjak.
  2. Sve sastojke dodajte u lonac, pa dodajte pasiranu rajčicu i vodu. Sve dobro začinite sa soli i paprom.
  3. Lonac zatvorite, pritisak stavite na 2 i lonac stavite na vatru na najjači plamen. Nakon što para počne izlaziti kroz ventil, smanjite vatru, krenite mjeriti vrijeme i kuhajte još 15 minuta. Nakon 15 minuta ugasite izvor topline, a mjenjač pritiska pomaknite u položaj za otpuštanje pritiska. Nakon što sva para izađe van, lonac otvorite i ukoliko želite napravite zapršku kako biste zgusnuli varivo.
  4. Zapršku napravite tako da u posebnom lončiću na ulju popržite glavicu češnjaka samo da zamiriši, na to dodate brašno i popržite ga. Zatim nadolijte oko 3 dcl vode iz ekspres lonca, dodajte crvenu papriku, promiješate i umutite u varivo.
  5. Ekspres lonac ponovno stavite na vatru, ovog puta otklopljen i kuhajte još samo nekoliko minuta da zaprška prokuha.
  6. Na kraju dodajte svježe lišće peršina ili kopra.
  7. Gotovo varivo probajte i začinite po želji.
  8. Poslužite s kiselim vrhnjem koje prije jela umiješajte u varivo.

Autor : Sanja Mijac