Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Chilli con carne

Vrijeme kuhanja : 50 min
Vrijeme pripreme : 10 min
Total time : 60 min
Sastojci:
  • 5 žlica ulja
  • 5 kom luka, većeg
  • 5 crvenih paprika
  • 10 češnjeva češnjaka, očišćenih
  • 5 žličica čilija u prahu
  • 5 žličica paprike u prahu
  • 5 žličica mljevenog kumina
  • 2,5 kg mljevene govedine
  • 4 goveđe kocke za temeljac
  • 2 kg nasjeckanih rajčica
  • 2 1/2 žličice sušenog mažurana
  • 5 žličica šećera
  • 10 žlica pirea od rajčice
  • 2 kg crvenoga graha iz limenke

Za serviranje:

  • kuhana riža dugog zrna
  • kiselo vrhnje
Priprema:

Pripremite povrće: luk, crvenu papriku i češnjak nasjeckajte na kockice. Sve stavite u lonac u koji ste prethodno stavili ulje i pripremajte na vatri srednje jačine. Dodajte luk i kuhajte, povremeno miješajući 5 minuta, ili dok luk ne omekša. Dodajte češnjak, crvene paprike, čili u prahu i mljeveni kumin. Dobro promiješajte i kuhajte još 5 minuta. Dodajte mljeveno meso i pojačajte vatru. Nastavite miješati još najmanje 5 minuta, kada je meso gotovo neće biti roze boje.

U 1,2 l vode otopite 4 goveđe kocke za temeljac, a zatim ulijte u lonac i dodajte rajčice narezane na kockice. Dodajte sušeni mažuran, šećer, sol i papar. Zatim dodajte pire od rajčice i sve dobro promiješajte. Lagano pirjajte, promiješajte i poklopite. Pustite da proključa, smanjite vatru i ostavite još 20 minuta. Povremeno provjeravajte umak i promiješajte po potrebi kako se ne bi zalijepio za dno lonca. Ukoliko se to dogodi, dodajte nekoliko žlica vode i stavite najmanju jačinu vatre. Nakon laganog pirjanja, čili bi trebao biti gust i sočan. Dodajte grah i lagano ga umiješajte u čili. Ostavite da čili ponovno počne ključati, još 10 minuta. Ne stavljajte poklopac. Ukoliko umak izgleda pregusto, dodajte još malo vode.

Probajte umak i začinite ga. Vjerojatno ćete ga trebati začiniti više nego što mislite. Sad ugasite vatru i čili ostavite da odstoji 10 minuta prije serviranja. Ovo je zaista važno kako bi se svi okusi izmiješali. Poslužite s kiselim vrhnjem i kuhanom rižom dugog zrna.

Autor : Delimano